108

Az Upanishadok, szent írások száma. 108 Hindu Istesnég van. 108 szent pont az emberi testen (ezek a marma pontok) és ugyan ennyi szent hely van Indiában. A Föld átmérőjének 108 szorosa a Nap átmérője illetve a két égitest közötti távolság a Nap átmérőjének 108 szorosa. A Mala füzéren levő magok, gyöngyök száma is ennyi, de ez már azért alakult ki, hogy segítse a számolást.

Ma hajnalban a napfelkelte idejében mi is elvégeztünk 108 Suryanamaska A -t, hogy megünnepeljük a nyári napfordulót (ami egyébként ebben az évben magyar idő szerint 10:07 perckor következik be).

Mindenki más és más motivációval vágott bele a kalandba: van aki csak mozogni akart egy jót, vagy a napfelkeltét csodálni de akadt aki meditációként vagy ima ként, könyörgésként tekintett a gyarkolásra. Én személy szerint hálámat akartam kifejezni mindazért a csodáért ami az elmúlt néhány évben történt velem.

Átéltem már több különleges rituálét, jóga gyakorlást, meditációt, de a 108 napüdvözlet valahogy mindig kimaradt. Féltem is tőle kicsit. Hogyan fogom számolni? nem fogok elveszni valahol 39 környékén? Oda tudok-e figyelni? Nem fog az agyam minden máson pörögni? Fel bírok kelni ilyen korán? Ehhez hasonló kételyek és félelmek merültek fel bennem, de egyben biztos voltam: meg fogom csinálni. És így is történt. És elmondhatom, nem is nehéz. Se fizikailag, se mentálisan nem annyira megterhelő mint ahogy riogattak vele. Kellemesen elfáradtam és felfrissültem.

Sikerült egyfajta meditatív állapotban végig csinálnom, csak néhányszor kalandoztak el a gondolataim. Annyira lekötött a napfelkelte színkavalkádja, a tükör sima Balaton látványa és a madárcsicsergés, hogy egy helyen akartam csak lenni teljes valómmal: itt és most. Ez az érzés vezetett végig a 108 napüdvözleten gondtalanul.

A meditatív állapot eléréséhez hozzá tartozik, hogy mantrázunk valamit az asanak alatt. Tervem szerint miden ki és be légzésre valami hasonlót mondtam volna: belégzem a nap erejét, kilégzésre: szétárad bennem. Az első néhány sorozatnál még ment is, majd lassan mindenféle képi asszociációk jelentek meg bennem ezzel kapcsolatban. A képek kavalkádja egy idő után letisztult, és összeállt egy értelmes sorozattá:

Samastidihi. Belégzésre beszívom a nap erejét, kitárulkozom, kilégzésre alázatosan meghajolok nagysága előtt. Félmagasságban feldolgozom a keletkező energiát, majd csaturanga: erős vagyok, gyökeret eresztek. Urdhva Mukha Svanasana: kicsírázom, Adho Mukha: meg pihenek. Félmagasság: fejlődöm, Padahastasana: erőt gyűjtök. Hasta Uttanasana: kihajtok, imatartásban pedig csak vagyok. És indul újra és újra az élet körforgása, feltelít életerővel.

Mindez a képi leírás persze csak az én vizuális elmém szüleménye, nekem így sikerült megoldanom, hogy a jelenben legyek, teljes egészében “itt és most”.

Hálásan köszönöm mindenkinek aki velünk ünnepelt, meglepődtem, milyen sokan keltetek fel és jöttetek ki gyakorolni. Csodálatos élmény volt, igazi nyárindító, nyárnyitó esemény. Már most előre vetítem, hogy valami hasolót tervezünk az őszi napéjegyenlőség idejére is, talán naplemente idejében a nyári időszak lezárására. Addig is induljon a nyár, a SUP jógák és szabadtéri gyakolrások időszaka! Várok mindenkit szeretettel az óráimra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.