Ahogy a várakozás számomra a telefonommal kapcsolatban jelentette a legnagyobb kihívást, az e heti feladat is telefonálással kapcsolatos:

Mikor csörög a telefonod végy három mély levegőt, ez idő alatt figyeld a csengetést és készülj fel a megválaszolására.

Ha a munkád része, hogy gyorsan válaszolj a telefonokra csökkentsd ezt az időt egy tudatos légvételre – a lényeg az, hogy tarts egy kis szünetet és készülj fel a válasz adásra ezzel is megtisztelve a másik felet.

Ellenkezőleg, ha sose csörög a telefonod állíts be egy figyelmeztető jelzést vagy ébresztőt bizonyos időközönként, mondjuk másfél óránként, és ennek a csörgését használd arra, hogy kiszakadj a teendőből amivel éppen foglalkozol és csak lélegezz.

Thich Nhat Hahn a következőt ajánlja: egy légzés kör alatt mondjuk magunkban:

“Listen, listen. This wonderful sound brings me back to my true self.”

/Hallgasd, hallgasd! Ez a csodás hang közelebb hoz engem a valós énemhez./

Ugyan így gyakorolhatod a tudatosságot tárcsázáskor. Mielőtt megérinted a hívás gombot végy három mély lélegzetet. Hasonlóképpen mikor kicsöng és még nem veszik fel gondolj arra, hogy a másik fél is éppen három mély levegőt vesz, hogy feléjszüljön a hívásod fogadására. Ha ez segít, mondhatod magadban: “Ő is éppen lélegzik, és is ezt teszem.”

Manapság mindneki kezében folyton ott a telefon. Hasznos, praktikus találmány, de sajnos veszélyes is: könnyen a rabjaivá válhatunk. Ha túl sokat használjuk, belefeledkezünk és csak úgy elszáll felettünk az idő. Észre sem veszed és egy órát olvasgattál cikkeket, nézegetted mások képeit vagy éppen a következő szintet próbálod elérni a játékban. Még ha telefonálásra is használjuk sokszor csevegünk felesleges, lényegtelen dolgokról, sőt nem is vagyunk tudatában annak, mit mondunk, csak jönnek a szavak megállás nélkül. Ugyan így nem is figyelünk a másikra miről beszél, mert közben ebédet főzünk, e-mailekre válaszolunk vagy csak gyorsan átpörgetjük az instagramot. Igazi multi tasking. Ami a munkában lehet, hogy hasznos, hamarabb végzel bizonyos dolgokkal, de a magán életben tisztelt meg magadat azzal, hogy időt adsz magadnak a dolgokat megélni. Joggal kérdezheted, hogy ez miért jó neked, majd egy másik posztban kifejtem róla a véleményemet – addig pedig adj neki egy esélyt, próbáld ki, és megtudod 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.