Ébredés a nappal, egy kiadós közös reggeli a hajón, ahol az elmúlt egy hónapban laktam – egyik csapattagunk állandó otthona – majd a végső pakolás. Kezd otthon formát önteni a busz. A tárolók megtelnek a személyes holmikkal, a konyhaszekrény étellel, a polcok könyvekkel, társasjátékokkal, gyertyákkal és sok-sok egy ilyen utazáshoz luxusnak tűnő otthonos kiegészítővel.

Tíz órára el is készülünk a végső simításokkal, egy utolsó közös tea és kávé szünet, búcsú a felbukkanó családtagoktól, barátoktól és elindulunk. Még elmegyünk tankolni, bevásárolni – sőt kiüríteni a szennyvíz tartályt – nem fogtuk még fel, hogy végre úton vagyunk.

Esik. Hiszen ez Hollandia, novemberben. Csak az úton szaladó fehér csíkokat látom – úgy érzem magam, mint PacMan. Buszunk csak úgy falja az aszfalt festését – ahogy a kilométereket is. Az első határátlépést ovációval fogadjuk bár ez csak Belgium még a nyelv se változik. Kitérőt teszünk az Atomiumhoz – kötelező fotó a buszról:

Majd irány dél. Egy kedves kis normandiai faluban ér bennünket az éjszaka, amelyet egy autós utazó alkalmazás ajánlott és legnagyobb meglepetésünkre több lakókocsi parkolt már be a templom parkolójába. Mi is csatlakozunk – bár kicsit nagyobbak vagyunk, mint ők, nem egyszerű a beállás.

Vacsi. Friss hamburger, sör és egy kör társas játék. Majd jöhet a munka: első útközbeni csapat megbeszélés – úti tervek, anyagi kérdések és néhány közös szabály a következő öt hónapra. Mire végzünk eláll az eső, körül tudunk nézni Montvilleben


Kedves kis normandiai falu, telis tele zászlókkal, francia nemzeti színben megvilágított szobrokkal – kicsit már túlzottan is nacionalista – és szabadon garázdálkodó vízi biciklikkel – amivel teszünk is egy kört. Harapni lehet a párás levegőt a tavon, az égbolt telis tele csillagokkal – és bár nem látni sokat a sötétben – de az az érzésem festői környezetben vagyunk. Az érzéseim reggel beigazolódnak: ködben úszó harsány zöld mezők és az ősz minden árnyalatában pompázó domboldalak fogadnak bennünket. Még mindig nem fogtam fel, hogy mi történik. Csak ámulok, bámulok, új otthonom ismét úton dél felé, sietünk. Délben találkozónk van a Trabant expedícióval LaMans-ban. Kíváncsian várom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.