Sok kritikát kaptam, hogy nem jelentkezem, nem számolok be a kalandjainkról. Nem mentegezőzöm, nem telne sok időmbe rendszeresen írni néhány sort, de az az igazság, hogy teljesen magába szippantott az utazás. Menet közben nem tudok nem kibámulbi az ablakon és csak csodálni a mellettünk elsuhanó állandóan változó tájat.

A dimbes-dombos mediterrán olajfákkal borított vidék szélén megjelentek az Atlasz-hegység hófödte csúcsai majd megérkeztünk az Anti-Atlasz vörös hegyei közé. Kanyargós hegyi szerpentineken haladva néha fel-fel bukkant az Atlanti-óceán, majd a helyeket elhagyva lassan a föld kivilágosodott és átvett az uralmat a Szahara. Eleinte még minimális vegetációval, kövekkel és monumentális sziklaszirtekkel az óceán partján.

Tovább haladva délnek fel-fel bukkantak a homok dűnék és a tevék – ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Néhány homok dűnével és sziklaszirttel szeldelt végtelen síkság közel 4000 kilóméteren keresztül (Mauritániában akad olyan útszakasz, ahol 300 kilométeren belül egyetlen útelágazás se volt, csak néhány apró falu. ) egészen a Szenegál folyóig – ahol a víz hirtelen életre keltette a természetet. Madárfajok százai, köztük pelikánok, flamingók, tukánok – krokodilok, óriás gyíkok és valódi Pumbák jöttek-mentek az úton.

A természet feléledésével az emberek is megváltoztak. Dolgos, mosolygós, nyitott emberek fogadtak bennünket Szenegálban – a szigorú, kedvetlen és őszintén szólva lusta Mauritániaiakkal szemben. Az épületek egyre színesebbé váltak – bár be kell vallanom Mauritániában is láttam néhány nagyon kedves szépen kifestett színes házat – de Szenegálban minden jármű, busz, tábla színesre van fesve. A vas tetőcsomagtartók vagy szerkezeti elemek is szépen megmíveltek és színesek. Ez a pezsgő ország bennünk is fellobbantotta a lángot további kalandokhoz. Most néhány napot Dakarban kell töltenünk vízumok és autópapírok beszerzésével, és utána felfedezzük tovább Szenegál állatvilagát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.