… Rossz unalmas utak, terror támadások, nem érvényes biztosítás. Ezeket az információkat tudtuk előre. Ami fogadott bennünket: kedves, mosolygós emberek, korrekt minőségű utak mentén csodás tájak. Igaz, csak a délnyugati országrészben maradtunk.

Már a határátkelés meglepően egyszerű volt Marokkó és Mauritánia után. 20 perc alatt kicsekkoltunk, besekkoltunk és minden papírt elintéztünk.

3 napos utazás állt előttünk Manataliba, az utolsó 100 km föld úton. Kellemesebbnél kellemesebb vadkemping helyeket találtunk az út mentén: egy veteményes kert a Gambia folyó partján, rejtekhely a szavanna méteres elefántfüvében és tábortűz egy hatalmas baobab fa alatt.

A hosszú egyenes utat felváltotta egy hegyi szerpentin, majd elénk tárult Manatali tava 50 méter magas és 100 méter széles gátjával. A mesterségesen kialakított tó lélegzetelállító sziklákat és hegyeket folyt körbe, több tucatnyi szigetet és félszigetet létrehozva.

Megérkeztünk a holland tulajdonú Cool Camp-be, fő állomásunkra Maliban. A kemping maga egy kis oázis amelyet a tulajdonos hozott létre pusztaságból. Hatalmas Mangó, Papaya, kesu dió fák, virágzó bougenvilla bokrok és banánültetvény. Mindez a kristálytiszta vizű folyó partján.

Kasper 20 év földkörüli utazás után döntött úgy, hogy letelepszik Afrikában. Miután Szudánban és Ghánában nem járt sikerrel, Maliban megcsinálta a szerencséjét. Kevesebb, mint 2000 euróért vásárolta a telket, és az elmúlt 6 évben nem költött rá többet, mint 5000 euro. A politikai helyzet romlása miatt manapság nem sok vendég fordul meg a kempimgben, ezért Kasper banánt, magnót termeszt és halakat tenyészt. Aktívan részt vesz a helyi Ngo munkájában. Ennek köszönhetően jutottunk el egy elszigetelt névtelen kis faluba, ahová két óra az út hajóval(ők annak hívják, én inkább csónaknak nevezném).

Utunk fő célja a pompás kút megjavítása volt. A történet kicsit visszás, mert a helyiek elintézték, hogy a hajó egy másik falunál tegyen ki bennünket, így az ő kútjukat is megjavitja a vízvezeték-szerelő. Én személy szerint nem sokat tudtam hozzáadni a történethez, így elmentem sétálni – de mint ahogy az lenni szokott, az egész falu körbeállta a kutat és mindneki mondott valami okosat – azonban érdemben nem sok minden történt. Mint utólag megtudtuk, nem tartják becsben a kutat: gyakran olajat engednek bele, eltömődik és a motiváció, hogy megtanulják kezelni, tisztítani, javitani hiányzik. Inkább egy új kutat kérnek a fehérembertől – még hozzám is érkezett kérés/követelés.

A kis faluban eltöltött nap és a helyiekkel való beszélgetés komoly kérdéseket vetett fel bennem a segélyszervezetek munkájával kapcsolatban, a helyiek reakciójával és nyugat-Afrika jövőjével kapcsolatban.

Vidéki falvakon áthaladva koszos öreg kis buszunkkal akaratlanul is a nyugati gazdagságot sugározzuk – amire a holland rendszám csak rátesz egy lapáttal. Természetesen sokkal kevesebbet látunk, mint egy hátizsákos stoppos vagy egy 4×4 terepjárós utazó. Azonban így is többet, mást látunk, mint otthon ülve a médiából tudunk meg. Mivel nem beszélek franciául, hatványozottan nehezebb megérteni a helyiek életszemléletét. Hogy kultúrájukból adódóan nem cselekszenek? Vagy a hőség miatt pihennek folyton az árnyékban? Dehát most “tél” van. Netán vallási okok? Ha Allah is úgy akarja.

Manantaliból (vissza a 100 km földúton) Bamakóba mentünk vízumot intézni, ahol nagy megtiszteltetés ért bennünket:

egy Maliból származó de Magyarországon élő ismerős testvérénél vacsoráztunk, aki mint kiderült, a Mali elnök sógora.

Másnap bevásárlás, útlevél átvétel és irány délnek Elefántcsontpart felé ahol 3-an csatlakoznak hozzánk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.