Még mielőtt végleg elhagytuk volna Elefántcsontpartot, megálltunk Manban, kedvenc, még nem működő hotelünkben, hogy ismét megszereljük a lengéscsillapítókat.

Másnap kora reggel elhagytuk a várost, és Guinea felé vettük az irányt. Ahogy már megszoktuk, a határ felé közeledve egyre romlik az utak minősége, vidékibb a táj, szegényednek a falvak. Én személy szerint nagyon élvezem ezeket a szakaszokat – annak ellenére, hogy lassan haladunk, és ráz az út – még foltokban látható a “régi Afrika”, mint például ez az iskola:

DSC_0216.JPG

A határhoz közeledve azonban nagy meglepetés ért bennünket: vadonatúj útszakaszok és hatalmas útépítés: a kínaiak finanszírozásával és vezénylésével. Mint utólag megtudtuk az útért cserébe ingyen halászhatják le a környék halállományát…

A határátkelés maga ismét roppant egyszerű volt, kijelentkezés – bejelentkezés, beírnak mindent a kockás füzetbe és mehetünk is. Már olyannyira rutint szereztünk benne, hogy elkezdtük ellazázni. Más-más foglalkozást, címet, stb. mondtunk minden állomáson – hiszen ami nincs az útlevelunkben úgysem tudják le ellenőrizni. Így lettünk orvosok, fodrászok, kukások vagy tanárok.

Bár első tervezett állomásunk, Bossou, kevesebb mint 100km-re van, a sötétedésre való tekintettel kerestünk egy félreeső parkolóhelyet éjszakára. Lehajtottunk a főútról és egy tiszta bambusz erdőben találtuk magunkat.

DSC_0383 (2).JPG

Reggel ki is próbáltuk frissen éleztetett macsétáinkat, illetve még sose használt fűrészeinket, és kivágtunk két bambuszt, felkötöztük a tetőterasz alá és betettünk néhány kisebb darabot a csomagtérbe – majdcsak jó lesz valamire. (Egy hónappal később Mauritániában használtunk is belőle: didzseridut készítettünk egy német lánynak.)

DSC_0299 (2).JPG

A térképet böngészve és tervezve a további útvonalat, egy közeli barlangra lettünk figyelmesek. Másfél kilométer a táv, így hát felkerekedtünk. Egészen az út végéig kételkedtünk a barlang létezésében, mert ameddig a szem ellát, csak a nyílt szavannát láttuk.

DSC_0371 (2).JPG

Mígnem egy vízesés hangjára lettünk figyelmesek: előttünk szakadék dús erdővel borítva. Lemásztunk egy ösvényen és a dzsungelben találtuk magunkat. Jobbra a vízesés, mellette barlang, a nap sugarai beszűrődnek a dús növényzet között és megvilágítják a vizet. Festői látvány. Itt már tudtuk: jó döntés volt a lassú utazás mellett dönteni, kevesebb helyre menni, de többet látni, tapasztalni, élni.

DSC_0347 (2).JPG

A kis reggeli kitérő után útnak indultunk Bossauba, egy Csimpánz Rehabilitációs Projektet meglátogatni, és megmászni Guinea legmagasabb hegyét a Mt. Nimbát. Loláig az út sima aszfalt, de innen a Sierra Leonei határ felé igazi kalandos erdei ösvényt fogtunk ki: megvolt az első folyóátkelés szélvédőig felcsapó vízzel, és két méter mély gödrön – vagy falak között – való áthajtás.

DSC_0468.JPG

Majd egy újabb határmenti őrállomás (úticélunk a Sierra Leonei határon található) ahol azzal a feltétellel mehettünk tovább, hogy csak a rezervátumig megyünk. Megérkezve nagy meglepetés ért bennünket. 500 000 guineai frank per fő a kb egy órás majomnéző túra és egy millió frank a Mount Nimba megmászása + a túravezető napidíja. Nem voltunk még teljesen képben az új valutával (annak ellenére, hogy váltottunk a határon) elkedztünk tehát matekozni. 10 000 GNF = 1 Euro azaz 4 nulla mínusz egyenlő 100. Per fő. Az nem lehet. Számoljuk újra. De sajnos igaz. 100 euro per fő a túra és 50 euro az egy órás majom les. Bár a díj egy harmada a falué, egy harmada a rezervátumé, egy harmad pedig kutatásokra megy – mi sajnos nem engedhetjük meg magunknak. Így hát letettünk a csimpánzokról, és lépésben visszaautóztunk az ember magas falak között és a folyón át. A nehéz úton meg is aludtunk útközben.

Na de ha itt nem, találunk csimpánzokat máshol! A Haut du Niger Nemzeti Parkban, melynek kiinduló pontja Faranah. Így hát északnak vettük az irányt először a híres guineai erdészeten keresztül, a libériai határ mentén, majd kávé és kakaó ültetvények között utaztunk 3 napot. Vadkemping megállókkal egy folyó partján ahol aranyat mostunk, és egy falu mellett ami csak egy keskeny gyalogösvényen közelíthető meg.

DSC_0550.JPG

Faranahban egy kellemes hotel udvarára parkoltunk be, ahol meghatározott időszakban volt csak áram vagy víz. Ahogy az egész városban is. Adott városrészben adott időben volt áramellátás. Másik sokk mi ért bennünket a szemét deponálás technikája volt: áthajították a falon a szemetes zsákokat – és el van intézve.

A másnap reggeli napfelkelte azonban mindenért kárpótolt:

DSC_0650.JPG

Míg a fiúk ismét lengéscsillapítót vadásztak – megint eltörött – mi lányok a nemzeti park igazgatóságát kerestük. Kerestük, de nem találtuk, senki se tudott semmit róla. Pedig a Lonley Planet azt írta, hogy itt van. Végül is hosszas googlizás után rátaláltunk a honlapjukra és a jelentkezési procedúrára is. Mivel nem szívesen fogadnak látogatókat – ez az első mondat – ezért több lépcsős rendszerben kell jelentkezni, és ha mind ezeken túl vagyunk, ők adnak egy időpontot és címet. Nem éreztük szívesen látottnak magunkat, így ismét letettünk a csimpánzokról, és Conakry felé vettük az irányt abban a reményben, hogy ott végre rendbe hozhatjuk Bertát – mert hogy a fiúk se jártak sikerrel.

DSC_0892.JPG

Két sebváltó-szerelő megállóval a város határáig, majd még 3 lerobbanással a dugóban késő estére elértük a katolikus misszió udvarát ahol néhány napot töltöttünk denevérek és temérdek szemét társaságában. Nagy meglepetésünkre a misszió udvarán egy autószerelő műhely is üzemelt. Bár segítőkészek voltak, két napon keresztül járták a várost, de sikerrel ők se jártak. Így hát elbúcsúztunk a bűzlő szemetes nagyvárostól – amit egyáltalán nem bántunk – és sajnos még egy társunktól is. Útnak indultunk a hegyekbe vízeséseket nézni, immáron már csak hárman.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.