Fouta Djallon régió híres turista célpont Guineában. Egy 1000 méter magasan futó hatalmas fennsík temérdek vízeséssel és álomszép hegyekkel.

Mindezt a helyiek is tudják, és ehhez mérten kezelik a turistákat – afrikai módon. Szolgáltatást vagy számlát ne várj, de fizess. Fizess ha megnézed, fizess, hogy áthajthass, fizess ha érdekel, mindegy hogy mennyit, de fizess ha már idáig eljöttél. Már azt hittük megszoktuk a fehérember = pénz egyenletet, de itt ez egészen másként jelentkezett. Agresszívan, követelőzően, parancsba adták, hogy fizessünk. Számla nincs, fix összeg sincs, és ne várj érte semmit cserébe.

Az első atrocitás Kissidougouban ért bennünket, ahol mezítláb vezetésért kaptunk büntetést (mert szerintük a szakadt flip-flop biztonságosabb….) majd nem sokkal később Mamouban, biztonsági öv hiánya miatt. Itt már világossá vált számunkra, hogy azért csak bennünket büntetnek, mert fehérek vagyunk. Azonban nem adtuk ilyen könnyen magunkat: kiköveteltük a számlát, ami nem kis fejtörést okozott a rendőröknek. Először is nem tudták, hol van a számlatömb, majd azt se, hogyan kell kitölteni. Olyan összeg, és opció persze nem volt rajta amit berögtönöztek, de sebaj, kiállítanak kettőt. Na de hogyan? Mit kell ráírni? És mivel? Mert hogy toll, az nincs. Végül a mi segítségünkkel került kitöltésre a számla. Igaz, így kétszer annyit fizettünk, de legalább nem a helyszínelő rendőrök zsebébe ment a pénz. Ezek után azt hitték, megszabadultak tőlünk, de a fiúk makacs módon folytatták: rámutattak minden egyes biztonsági övet nem viselő sofőrre – ami lényegében az összes elhaladó autót jelenti – hogy miért nem állíttatják meg őket. A mi lassú utazásunkba ez belefér – de sajnos így is az az érzésem nem tanultak belőle a guineai rendőrök.

A leghosszabb diskurzus egy kis faluban történt, ahonnan másnap egy vízesést terveztünk meghódítani. (A hivatalos út nem innen megy, hanem a völgy túlsó oldaláról, azonban az út minősége miatt csak lassan tudtunk haladni, és már lemenő félben volt a nap, így gondoltuk, innen is csak megtaláljuk a vízesést.) Így kerültünk Kalaabe – na meg egy két és fél méter széles törött hídon át:

guinea bridg.png

Szokás szerint megkérdeztük a járókelőket, hogy itt éjszakázhatunk-e? És többen is azt mondták, hogy persze. Bebivakoltunk, vacsit főztünk és társasoztunk. Majd kopogtatnak az ajtón, ez se újdonság. Kimegyünk, “Bonsoir! Sava? Bien”. A szokásos small talk, majd megkezdődik a hadoválás a másik fél részéről. 3 középkorú férfi minimális francia nyelvtudással – meggyőződésem, hogy nem teljesen szárazon. Először a mi biztonságunkra hivatkoznak, majd, hogy túl nehéz a járművük, rosszat teszünk a falu útjainak, de szó volt útadóról, parkolási díjról és birtokháborításról is. Majd megjelent még egy úriember, aki váltig állította, hogy nem kell fizetni ha nem akarunk. Szépen lassan az egész falu körénk gyűlt. Mondtak mindent, és semmit egyszerre, lassan fogyott a türelmük, mi meg, mintha nem értenénk miről van szó, csak álltunk közöttük. Néhányan váltig állították, hogy fizetnünk kell – hogy miért, azt senki se tudta – a társaság másik fele pedig azt, hogy nem. Mondanom se kell, hogy ebből veszekedés tört ki. Erre megjelent a falu fiatal magja is, akik komédiának tekintették ezt a perpatvart. Egyikőjük beszélt angolul, és az öregek befogták tolmácsnak. Ő se értette mit akarnak tőlünk. Végül odáig fajult a dolog, hogy úgy döntöttünk, odébbállunk. Egy utcányit se haladtunk, mire szaladtak utánunk, és kérleltek, hogy maradjunk.

A történet pikantériája, hogy másnap reggel, mikor a falubéliek kedvesen köszöntöttek bennünket, odajött az este leghangosabbja is, és elmesélte, hogy tegnap este is volt itt néhány idegesítő tubabu (fehér ember) de mi milyen kedvesek vagyunk, érdekes a járművünk, maradjunk ameddig csak kedvünk tartja!

Mi ezen jót nevetve útra keltünk.

Egy kellemes két órás túra várt ránk, közel száz méter magas szikla falak között, mini vízesések mentén és liánok szőtte dzsungelben, majd megláttuk a Dittinn vízesést: 120 méter magas platóról zubog le egy keskeny sávban a víz. Azonban nagyon messze van…

DSC_0036.JPG

De a látvánnyal nem elégedtünk meg. Mivel gyalogos ösvény innen nem vezet a vizeséshez, az állatok által kitaposott ösvényeken gondoltuk lejutunk a folyóhoz, átkelünk rajta és a túl oldalt ott is a hivatalos ösvény. Így is történt:

DSC_0094.JPG


Ahol végleg feladtuk a harcot a helyiek követelőzésével Kambadaga volt. Amikor az utánunk szaladó focimezes srác lihegve kijelenti, hogy ő az út őre, és a fehér embernek itt márpedig fizetnie kell – elszakadt a cérna. Már nem is próbáltuk meggyőzni. Egy mondatban odavetettük, hogy a külföldieknek a mi országunkban nem kell többet fizetni, mint bárki másnak és elhajtottunk. Én személy szerint kicsit szomorú voltam, mert ki hagytunk egy 3 vízesésből álló csodát, de helyette megnéztünk egy másikat: a Kinkon vízesést. Erről a helyről is rémeket olvastunk az iOverlanderen, de szerencsére a személyes tapasztalatunk az ellenkező volt. Rendes sorompóval lezárt út (relatív mi az, hogy rendes: jobb állapotú mint néhány határátkelő amin eddig áthaladtunk) kedves, mosolygós őrrel aki kérés nélkül írja a névreszóló számlát, bekísér bennünket és segít leparkolni. Naponta többször is odajött, hogy minden rendben van-e.

DSC_0308.JPG

Kinkon maga egy a kínaiak által épített és őrzött gát – később róluk is szó lesz a történetben – egy hatalmas vízeséssel 70 méter magas sziklafalak között. Bár nem a dzsungel közepén van, hanem ipari környezetben, álom szép:

DSC_0364.JPG

Maradtunk is két napot. Tábortűz mellett megismerkedtünk az itt lakó falu néhány tagjával, illetve ivóvizet kaptunk a gát kínai őreitől – akik, mint megtudtuk 14 hónapot töltenek itt szolgálatban és haza mehetnek mindössze 4 hétre. Heten vannak, mint a gonoszok: 2 mérnök, 2 valami 2 elektronikai szakember és a Szakács. Rég volt ilyen vendégszeretetben részük, visszanyertük bizalmunkat Afrikában.

Kinkonból Északnak vettük az irányt a Szenegáli határ felé, ameddig vadonatúj aszfalton, gyönyörű hegyi kilátás mellett autózunk 2 napot.

DSC_0396.JPG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.